NAVODILA ZA UPORABO URE
 

Najlepše se vam zahvaljujemo za nakup samostoječe ure znamke RWC! Upamo da vam bo v naslednjih letih vaša nova ura obeležila mnogo nepozabnih trenutkov.
Ohišje je ročno izdelano iz najboljših vrst lesa, kot so naprimer: češnja, hrast, oreh, mahagonij,...
Ta navodila vam bodo olajšala uporabo ure, še prej pa zgodba.

Zgodba o vplivu položaja lune
Eno najpogostejših vprašanj je pomen položaja lune. V preteklosti je bilo gibanje lune zelo pomembno. V 17. stoletju je večina velikih ur prikazovala gibanje lune. Ljudje so lahko vnaprej vedeli, kdaj bo luna polna in prilagajali morebitna nočna potovanja, ki so bila tako manj tvegana. V današnjem svetu ima prikaz lune na uri bolj ali manj dekorativen značaj. Nekaj modrosti povezanih z luno:
Drevesa posajena ob polni luni rasejo bolje;
Grah in krompir sadi ob rastoči luni;
Pometi hišo ob polni luni, pa v njej ne boš imel ne moljev, ne pajkov, ipd.

Predstavitev ur | Razstavni prostor in stik | O podjetju | Navodila za uporabo
  Izbira lokacije za uro
Pri izbiri lokacije za postavitev upoštevajte naslednje:
- ura mora biti postavljena na varni in ravni podlagi (prosimo, preverite z vodno tehtnico)
- preprečite neposredno izpostavljenost soncu
- glasnost bitja je odvisna tudi od velikosti in opremljenosti prostora s pohištvom, preprogami, itd.(Bitje je glasnejše v praznih prostorih)

Zagon delovanja ure
- Obešanje nihala
Pri obešanju nihala na nastavek za obešanje bodite previdni. Nad nastavkom nihala je majhna vzmet, ki lahko pri grobem rokovanju poči.
- Nameščanje uteži
Ura mora stati v navpičnem položaju, sicer lahko veriga pade iz svoje lege na verižnici.Obesite uteži. Pri urah s tremi utežmi mora biti najtežja utež na desni strani (opremljena s posebnim kavljem). Pri delu z utežmi nosite rokavice ali jih po namestitvi obrišite z mehko krpo.
- Zagon delovanja nihala
Premaknite nihalo na levo ali desno stran omarice in ga spustite. Po nekaj minutah delovanja se dolžina nihanja umiri na 70-80 mm. Med delovanjem se sliši enakomerno tiktakanje. Priporočamo, da to procedure ponovite pri vsakem navijanju ure.
- Nastavitev točnega časa
Točen čas nastavite s premikom minutnega kazalca(daljši kazalec) v smeri pomika urnih kazalcev. Pomikajte ga počasi in enakomerno. Prosimo, da ne premikate urnega kazalca(krajši kazalec), saj je to lahko vzrok različnim težavam.V času ene ure bo delovanje ure sinhronizirano in ura bo zaigrala izbrano melodijo.
- Nastavitev položaja lune
Lunina številčnica kaže položaj lune skladno z luninim (29,5 dni) in ne s koledarskim mesecem. Ves čas, ko ura deluje neprekinjeno, lunina plošča samodejno sledi gibanju lune. Če se ura ustavi, morate nastaviti tudi lunino ploščo.
Pozor: Če lunine plošče ne morete premakniti, gonilno ozobje spreminja položaj lune. V tem primeru pred nastavljanjem počakajte 6-8 ur.
Za nastavitev položaja lune obrnite lunino ploščo ( v gornjem delu številčnice) v smer pomika urinih kazalcev tako, da je obraz lune pod številko 15 na številčnici. Na koledarju preverite datum zadnje polne lune.
Z uporabo mehke krpe ali rokavic obračajte lunino ploščo na desno (v smeri pomika urnih kazalcev). Ko premikate ploščo se sliši klikajoč zvok. Vsak klik predstavlja 24 ur dneva v luninem mesecu. Primer: Če je trenutno 5 dni po polni luni, premaknite ploščo toliko, da klikne 5- krat.

Mehanizem gonga
Izklop
Vsaka ura v omarici je opremljena z izklopom bitja. Vzvod za izklop bitja je na številčnici; ko odprete vrata ga lahko najdete na vaši desni strani ob št. 3. Gornji položaj- nočni izklop gonga aktiven(ni bitja). Spodnji položaj- nočni položaj gonga ni aktiven( delovanje gonga 24 ur).

Melodija
Ura ima najbolj znan gong na svetu po imenu Westminster. Melodija tega gonga izvira iz urnega stolpa Victoria, ki je del zgradbe parlamenta v Londonu.

Nastavitev ure
Nastavitev hitrosti delovanja
Razdalja med utežjo nihala in sidrom za obešanje je za hitrost delovanja ure zelo pomembna.To razdaljo lahko spreminjate z vrtenjem matice pod utežjo nihala. Vrtenje matice v desno poveča hitrost delovanja ure.
Vrtenje matice v levo zmanjša hitrost delovanja ure.
Ko vrtite matico, z drugo roko držite za os nihala, da se izognete poškodbi vzmeti nihala.
Pozor: en celoten zasuk matice = približno 1 minute v 24 urah.
Če se utež nihala po zavrtitvi matice ne premakne, previdno odstranite nihalo z ure. Pri nihalih z leseno osjo primite za nihalo nad utežjo in utež nežno potisnite navzdol.

Nastavljanje hitrosti delovanja ure je dolžnost uporabnika in ne dolžnost prodajalca ali serviserja.

Navijanje ure
Uteži skrbijo za potrebno energijo, ki omogoča delovanje ure. Za neprekinjeno delovanje ure morate uteži dvigniti, preden sedejo na dno omarice.
Pozor: pri nekaterih mehanizmih se zunanji dve uteži ne pomikata navzdol, ko je ura nastavljena na tiho delovanje. Prav tako pomik uteži ni enak pri delovanju gonga. Ura kljub temu deluje pravilno.

Mehanizem z verigo
1. Primite za prosti konec verige
2. Potegnite verigo naravnost navzdol. Pozor: Verige ne vlecite k sebi, ker ima to lahko za posledico odpiranje členov verige. Med navijanjem z drugo roko ne dvigujte uteži, saj to lahko povzroči padec verige z verižnega kolesa.
3. Uteži dvigajte počasi in enakomerno. Ne vlecite verige sunkovito, ker lahko pretrgate verigo. Uteži dvignite tako visoko, kot to ura dopušča.
4. Če nameravate odpotovati zdoma za več kot nekaj dni, ustavite gibanje nihala. Ko se vrnete, zaženite delovanje ure, kot je opisano v poglavju o zagonu delovanja ure.

Motnje
Če se ura med nastavljanjem ali navijanjem ustavi, ponovno zaženite nihalo.

Vaša ura je bila sinhronizirana že v tovarni. Vam ni potrebno ure ponovno sinhronizirati razen, če je bil medtem urni kazalec pomotoma premaknjen.

Glasnost bitja
Ali je bitje lahko tišje?
Lahko, vendar tega ne priporočamo. Ko se navadite na bitje ure, boste to opazili samo takrat, ko vaša ura ne bo bila. Nekaj priporočil za tišje bitje:
1. Postavite uro na preprogo; ura bo tišja kot na podlagi iz ploščic ali trdega lesa
2. Med omarico ure in steno naj bo malo prostora. Če je ura naslonjena na steno, je njeno bitje glasnejše.
Ali je bitje lahko glasnejše?
Lahko, vendar le do določene stopnje. Mehanizem gonga nima regulatorja, s katerim bi lahko uravnavali željeno stopnjo glasnosti. Nekaj nasvetov za povečanje glasnosti bitja:
1. Koraka 1 in 2 za utišanje delovanja gonga veljata tu v obratni smeri.
2. Velikost sobe vpliva na glasnost gonga. Ura, postavljena v veliko sobo ali dvorano bo zvenela glasneje, kot enaka ura v sobi s preprogami in zastori.

Nekaj opomb o delovanju gonga:
Vaša ura je namenjena predvsem sporočanju časa. To ni glasbeni instrument. Zvok gonga je različen od ure do ure, glede na les zvočne omarice, vlažnosti lesa, spremembe vremena ipd.
Drogovi gonga so izdelani serijsko in ne zahtevajo dodatnega nastavljanja.

V primeru selitve
1. Odstranite nihalo
2. Navijte uro do polovice. Če nameravate uro premikati v vodoravnem položaju, namestite vez za zaščito verige( vez mora biti nameščena v členke). Preverite, da veriga med transportom ne bo poškodovala ohišja.
3. POZOR: nikoli ne navijajte ure, če uteži niso nameščene!
4. Uro vedno postavite na varno in ravno mesto. Če tla niso ravna uporabite pripomočke, ki so pripravni za podstavljanje lesenih izdelkov.

Servis
1. Za čiščenje medeninastih elementov ure ne uporabljajte čistil, polirnih sredstev, vode in podobnega. Če želite očistiti te dele, uporabite čisto in suho krpo brez kosmov.
2. S serviserjem se dogovorite o prihodnjem vzdrževanju mehanizma.Vlaga, vročina in mraz po določenem času tako vplivajo na mehanske dele mehanizma, da jih je potrebno mazati ali celo čistiti v rednih presledkih 6- 8 let, kar je odvisno od okolja v katerem ura stoji. Ure ne poskušajte mazati sami, saj je za to potrebno prav posebno olje.

V primeru težav se obrnite na podjetje Real-fin d.o.o., Dunajska c. 158, 1000 Ljubljana, Slovenija.
Tel: 041 740 994,041 650 574

 
© Real-fin d.o.o.